in de stilte

In de stilte vind je de basis van je bestaan

De zuivere witheid van het sneeuwlandschap geeft een ervaring van stilte. Alles is bedekt onder een witte poederlaag en het knisperende geluid onder mijn voeten is het enige wat ik hoor als ik in de vroege morgen buiten loop. In deze zuivere en stralendwitte leegte is er alle ruimte om gedachtevormen, gevoelens en inspiratie omhoog te laten komen.

Wanneer je dan in een bewustwordingsproces terecht komt waar je vragen, belemmerende patronen of overtuigingen tegenkomt wil je die het liefst zo snel mogelijk helder hebben. Je schiet in een emotie of denkkramp en alles in jou komt in beweging om hier weer uit te komen. Ik noem dat metaforisch een achtbaan. Je bent ingestapt op het moment dat er een trigger was. En als het karretje eenmaal rolt zit er niets anders op dan de rit uit te zitten. Je gaat over de kop, je roetsjt met een vaart naar beneden en de loopings zijn misselijkmakend. Als het ritje voorbij is en je bent uitgestapt vraag je jezelf af wat dit te betekenen heeft gehad. Je kijkt terug en in dit terugkijken kan helderheid ontstaan, kun je een inzicht krijgen. Maar dat gaat niet lukken als je niet even stopt met alles en tijd neemt om waarachtig te kijken.

Een werkelijke shift kan plaatsvinden als je in staat bent alleen bij dit kijken te blijven. Maar je zal zien dat als het dagelijkse leven weer de overhand neemt en je in de waan van de dag getrokken wordt, de denker in jou er al snel weer van alles van vindt. En dit “vinden” komt rechtstreeks uit jouw referentiekader, je harde schijf met aangeleerde overtuigingen. Ook wel jouw geloofssysteem. 

Dit geloofssysteem heeft onbewust ontzettend veel invloed op je leven. Onze overtuigingen zitten tot op fijnstoffelijk celniveau opgeslagen in ons systeem ofwel pijnlichaam. We stralen deze frequenties uit en manifesteren zo onze werkelijkheid.

Overtuigingen die we hebben zijn bijvoorbeeld:
– ik ben niet goed genoeg
– ik moet sterk zijn
– niemand houdt van mij
– ik heb dat eerst nodig voordat ik gelukkig kan zijn
– ik kan dat niet
– het komt nooit goed uit
– het is altijd mijn schuld

We kunnen door middel van nieuwe gedachten en positieve ervaringen komen tot nieuw gedrag. Gedrag is de veruiterlijking van gevoel. Vaak voortkomend uit het idee niet goed genoeg te zijn, bedacht dat anderen dit bedenken. Maar wanneer je open en kwetsbaar durft te zijn word je rustig en krachtig. Er is dan tenslotte niets meer te verbergen. Dit wil niet zeggen dat er geen negatieve gedachten of gevoelens meer mogen zijn, dat alle gedrag in ene voorbeeldig moet zijn. Er is echter geen persoonlijk waardeoordeel meer over als de overtuiging dat anderen hier iets over vinden is weggevallen. En uiteindelijk val jij als persoon hierin ook weg.

“Care about what other people think and you will always bet heir prisoner.” Lao Tzu

Jij als persoon bent een bij elkaar geraapte hoeveelheid ideeën die anderen in jouw leven over je hebben gehad, op je hebben geprojecteerd en jij bent deze gaan geloven. Jij als persoon bent daarmee geworden tot een persoonlijk geloofssysteem. Energie is neutraal, deze wordt door onze intentie gestuurd. Wanneer je dit helder hebt snap je wellicht hoe je met je eigen gedachte je energetische processen kunt sturen en kunt komen tot je eigen authentieke zelf, los van oude en beperkende overtuigingen.

Om los te kunnen komen uit dit persoonlijk geloofssysteem is het nodig dat je tijd maakt om aan zelfonderzoek te doen. Ook is het nodig dat je jezelf veilig voelt bij jezelf om dat wat je tegen gaat komen ook als volwassen mens onder ogen te kunnen zien.

De meeste mensen voelen zich op onbewust niveau zeker niet veilig bij zichzelf. Dit komt voort uit de ervaringen in je baby- en kindertijd. Was je welkom als baby, waren je ouders evenwichtige en positieve mensen, was er voldoende van alles wat je nodig had, kreeg je ruimte om te ontdekken?

Als je als kind je eerste basisbehoeftes niet bevredigd krijgt dan ontwikkel je een wantrouwen tegen de buitenwereld en dissociatie van je binnenwereld. Wanneer je welkom bent in je gezin en in je basisbehoefte wordt voorzien voel je jezelf veilig, is er ruimte voor vertrouwen. Je zult een natuurlijke en open spontaniteit ontwikkelen en vol vertrouwen op onderzoek uitgaan. Je leert eerst zitten, daarna staan en lopen. Je bent op weg naar onafhankelijkheid. Je leert praten, je leert betekenis geven. Een probleemloos eerste jaar geven je de basis om latere moeilijkheden beter het hoofd te bieden en hiervan ook weer te herstellen.

Je verdere ontwikkeling als kind, of eigenlijk inwikkeling, is op deze basis gebaseerd. Verstoringen in dit proces uiten zich vaak in problemen met begrenzen, je grenzen aangeven of de grenzen van anderen herkennen. Ook een altijd aanwezig idee dat er iets fout is, niet kunnen luisteren naar je lichaam, ondergewicht of overgewicht ontwikkelen, obsessief met je uiterlijk bezig zijn of dit juist erg verwaarlozen.

Wanneer je ouder wordt ontwikkeld je verdere systeem zich ook niet congruent. Zonder een veilige basis wordt de ontwikkeling van je seksualiteit beïnvloed, relaties zijn gekenmerkt door een voortdurende bron van onzekerheid en afhankelijkheid, communicatie komt los te staan van gevoel en creativiteit kan niet stromen.

Zonder direct te gaan graven in je verleden herken je vast wel patronen en overtuigingen die jij hebt opgelopen in je leven. En daar is niets mis mee. Zonder deze belemmeringen of pijnstukken zou je niet op weg gaan naar “vrijheid”, naar bewustwording, op zoek naar antwoorden. En om dan ruimte te kunnen creëren voor de antwoorden, voor de waarheid, voor het ervaren van vrijheid is het goed om op dagelijkse basis alvast eens een half uurtje tijd te nemen voor een meditatie. In het begin nog een geleide meditatie om je geest te leren tot rust te komen en alle afleidingen te laten voor wat ze zijn. Een goede oefening om mee te beginnen is de “Basisoefening`’. Deze oefening is bedoeld om minimaal éénmaal per dag te doen. Bij voorkeur ‘s avonds even voor het slapen gaan of ‘s morgens voor het opstaan, of nog liever beide. Je hebt er een klein kussentje bij nodig en je doet de oefening liggend op je bed, bank of yogamatje. Zoek in elk geval een rustig plekje waar je ongestoord kan zijn als je gaat mediteren.

De doelstelling van deze Basisoefening is het voelen en denken meer op een lijn te krijgen, en om het “houden van jezelf” vanuit je gevoel te ontwikkelen. Je lichaamsbewustzijn wordt wakker gemaakt. En je hoofd met al z’n overtuigingen doet even niet mee.

Na verloop van tijd zal je het gevoel wat het oplevert vanzelf op kunnen wekken door er alleen maar aan te denken. Je gevoel van eigenwaarde zal gaan groeien en je bewustzijn zal zich verruimen.

Ben je benieuwd naar deze en andere oefeningen, check dan mijn lesaanbod. Het is ook mogelijk om digitaal deel te nemen. Ik wens je veel ontspanning en helderheid toe.

Geplaatst in ,