Apen apen apen na
De afgelopen weken ben ik het regelmatig tegen gekomen dat mensen mij ten einde raad bellen omdat het met name in hun werk helemaal vastloopt. Of ze zijn al thuis met een burn out of ze dreigen uit te vallen. Stress, te hoge werkdruk, oververmoeidheid en vervolgens een thuissituatie die hier op gaat reageren. Je neemt je energieveld nu eenmaal mee naar huis. Het beklemmende gevoel niet meer los te kunnen komen uit deze vicieuze cirkel werkt verlammend door in alle leefgebieden.
Mensen zoals jij en ik
De mensen die mij bellen zijn mensen zoals jij en ik, mensen die het ogenschijnlijk allemaal goed voor elkaar hebben, prima opgeleid, fijne partner, mooi huis en lieve kinderen. Een fijne vriendenkring zorgt voor een rijk sociaal leven en toch….
Dan is daar in één keer zo’n moment waarin die sluimerende vermoeidheid zegt “STOP, het moet anders! Het gaat niet meer. Ik ben zo moe en ongelukkig. Zo gefrustreerd en onredelijk in mijn gedrag. Ik baal van mezelf en mijn leven. Ik voel me een gevangene en zie geen uitweg, dus HELP.”
Wat moet jij allemaal?
Ik luister vooral eerst naar de mensen die mij contacten, ik laat ze alles vertellen wat ze vertellen willen. Ik laat ze huilen uit hun tenen als het nodig is. Ik hoor diepe angst, onzekerheid, paniek en enorme ontreddering. “Wat moet ik nu?” Mijn gebruikelijke antwoord op deze vraag is “Niets, vooral eens even niets. We gaan eerst eens kijken naar dat woord moeten.” Het woord moeten heeft een nogal hardnekkige lading in ons systeem gekregen. We hebben er allemaal bij tijd en wijle last van. Ik ken het effect ervan maar al te goed uit mijn eigen verleden. Dit moeten begint al als je nog kind bent. Dan moet je:
• je best doen op school
• goede punten halen
• niet doubleren
• naar de hoogst mogelijke middelbare school
• presteren op je sportclub
• kiezen voor een studierichting op het hoogste niveau
• het liefst twee studie tegelijkertijd doen
• stoppen met je fijne hobby’s om die 6jes te halen
• kiezen voor de best betaalde baan om überhaupt in een huis te kunnen gaan wonen
• en al die tijd moet je lief zijn voor iedereen
Een kleine greep uit wat we allemaal moeten tegenwoordig. Ontstaan vanuit een prestatiemaatschappij met verwrongen normen en waarden. Je afvragen wat jouw werkelijke waarden zijn en hoe je hier uitdrukking aan geeft blijkt iets te zijn waar jouw hoofd niet eens ruimte voor heeft om over na te denken.
Kom weer in verbinding
We zijn vergeten hoe we verbinding kunnen maken met onszelf. Hoe we weer kunnen voelen in ons lichaam hoe het met ons gaat. We weten niet meer hoe we contact kunnen maken met onze diepe behoefte aan verbinding met anderen en de natuur, met onze krachtige creatiekracht en natuurlijke bron van inspiratie die we allemaal in ons dragen. We lopen elkaar achterna in de hoop dat als we doen wat anderen doen dat we het dan goed doen, dat het dan ook wel goed komt. Ik zeg wel eens voor de grap “apen apen apen na”. En eigenlijk is dit geen grap want als je om je heen kijkt dan zie je het voor je neus gebeuren. Sterker nog, je doet het zelf ook.
Helemaal niet bijzonder dus want je doet dit al vanuit je kindertijd waarin je eigenlijk alles hebt geleerd door de mensen in je omgeving na te doen. En wat jou is voorgedaan is gedaan vanuit de allerbeste intenties. Maar wat deed diegene je voor? Welke voorbeelden ben jij na gaan doen? Dit is van alle tijden. De contexten zijn nu anders dan 30 of 60 jaar geleden, maar het “apen apen apen na” effect is er nog steeds.
Wanneer je dan een vastloper hebt in je leven is het goed te gaan kijken naar wat je allemaal aan het “na apen” bent.
Wat doe jij uit conditionering, uit aangeleerde overtuiging en gedragspatronen?
Wat ben jij gaan geloven over jezelf?
Welke verwachtingen en eisen heb jij overgenomen?
Waarbij voel jij je nog goed?
Het roer om
Ik zie vaak dat mensen het dan totaal over een andere boeg gaan gooien. Mensen gaan iets creatiefs doen, meubeltjes upcyclen bijvoorbeeld of beginnen een moestuin. Nieuwe studies komen op hun pad, die veel dichter bij hun ware natuur liggen. En een behoorlijk aantal mensen start met het coachen van anderen die in eenzelfde situatie terecht komen. Ook weer met de beste intenties. En velen kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap, of een nieuwe baan. Het is niet meer vreemd om te kiezen voor jezelf en je eigen geluk. En tegelijkertijd is het nodig om te zien dat “niet geluk” nodig is om “geluk” te kunnen herkennen.
Na zo’n verandering in je leven is het zelfonderzoek daarmee niet voorbij. Het blijft belangrijk om bij jezelf stil te staan. Pauze te nemen, te mijmeren en reflecteren. In deze nieuwe context, welke dat ook is, zullen steeds weer omstandigheden zijn die uitdagend zijn. Nieuwe momenten waarin je jezelf tegenkomt. Weet dan dat je vanuit de verbinding met jezelf weet wat je nodig hebt. Vertrouw op je eigen innerlijk kompas en vraag hulp waar nodig. Ik ken namelijk niemand die persoonlijke groei en ontwikkeling alleen heeft gedaan. Ik ken niemand die in zijn of haar beroep als werknemer of als ondernemer zonder hulp succesvol is geworden.
Wie helpt jou?
In mijn leven is gelukkig altijd hulp voorhanden geweest. Ik heb jarenlang een wegwijzer gehad, een leraar die mij de weg wees als ik even verdwaald was, mij een hand gaf als ik in de angst en paniek schoot. Hij heeft mij scherp gehouden in mijn eigen hulpverlenerschap. Steeds weer de zuiverheid laten voelen van waarachtig helpen en het motief van waaruit ik dit deed, en nog steeds doe.
Voel jij in jezelf dat je je pad weer even helder wilt krijgen?
Ben jij moe van al het moeten en wil je iets in je leven veranderen?
Resoneer jij met dit artikel?
Weet dan dat je altijd contact met mij kunt opnemen. Ik help je graag een stukje op weg en zet daarvoor jouw unieke blauwdruk vanuit Human Design en Gene Keys in. Daarmee ga jij je authentieke zelf herkennen en het leven leven wat voor jou de “bedoeling” is. Want wat doe je voor, en wat doe je na?
Foto: Nicholas Santasier