header blog wat vinden de mensen

Wat zullen de mensen denken?

Een vraag die iedereen zich wel eens stelt of gesteld heeft. Een vraag die werkt als een maatschappelijke toetssteen die we gebruiken om te bepalen of wat we doen wel passend is. En dat is natuurlijk helemaal prima.

We zijn sociale wezens, mensen kunnen niet zonder elkaar. En dat we rekening houden met de ander en ons aanpassen is vanzelfsprekend. Dat hebben we geleerd. Bedenk maar eens hoe dat in de oertijd ging. Als je als kleintje jezelf niet aanpaste viel je buiten de groep en overleefde je het simpelweg niet. Daar kwam doodsangst bij kijken. Dit zit nog altijd in ons oerbrein opgeslagen. Veel van ons gedrag wordt automatisch getoetst aan maatschappelijke normen en waarden. En als mensen zich wat anders gedragen dan de norm dan vinden we daar wat van.

Je ouders wisten niet beter

Het socialisatie- en ontwikkelproces wat je vanuit je kindertijd doormaakt gaat veel verder dan je denkt. Tot op celniveau zit conditionering opgeslagen in je systeem. Je hebt heel veel goede dingen geleerd als kind maar er zijn je ook dingen voorgedaan waarvan je ouders en directe omgeving zich waarschijnlijk niet eens bewust zijn geweest. En daar konden zij niets aan doen, zij wisten niet beter en er was kennelijk niemand die ze daar op wees.

Dat geldt niet voor jou. Want jij leest nu dit artikeltje. Jij bent je al bewust van het feit dat er beperkende overtuigingen en gedachten zijn, of je wilt je hier bewust van worden.

Herken je bijvoorbeeld deze:
– Dat kan ik niet
– Als ik maar eens…dan…
– Ja maar ik moet eerst nog…
– Zo ben ik nou eenmaal
– Jij kunt dat veel beter dan ik
– Zie je wel, nu gebeurt het weer
– Ik ben niet geboren voor succes, geluk…
Ik ken eigenlijk niemand die deze gedachten niet heeft. Besef je dat deze overtuigingen en gedachten je aardig bezig kunnen houden. We hebben wel 60.000 gedachten per dag waarvan er heel veel zijn die elke dag weer terugkomen. Hoe druk heeft je hoofd het dan?

Wat zullen de mensen denken?

Er zijn ongetwijfeld dingen die je niet doet omdat je één van bovenstaande overtuigingen hebt. Of omdat je jezelf afvraagt wat anderen daar wel niet van zullen vinden. En je vraagt je niet af hoe legitiem deze gedachte is want:
– Anderen hebben het veel te druk met dezelfde vraag
– Als zij zich al iets afvragen zegt dat iets over hen, en niet over jou
– Het is totaal niet belangrijk, wat jij zelf vindt is veel belangrijker

De wereld om je heen is een grote spiegel. Alles wat zich daarin afspeelt is een reflectie of projectie van je eigen mind. En dat werkt zo voor alle mensen. Je mind, daarin woont je referentiekader, daar komt alles uit voort. Bewust en onbewust. Ik kijk daarnaar als naar een ijsberg. Het grootste deel zit onder water. Zodra dat aan de oppervlakte komt en door het warme zonlicht wordt beschenen kan het gaan ontdooien en smelten.
Zodra er inzichten ontstaan kunnen deze beperkende gedachten en vastzittende overtuigingen gezien worden. Dan lossen ze vaak als vanzelf op. Wat gezien is kan niet meer niet gezien zijn. Een volgende keer zul je als vanzelf andere keuzes maken.

Smelten in de essentie die jij bent!

Dan kan jij gaan smelten in de ruimte van je hart, gaan leven vanuit de essentie van wie jij bent. Dan wordt je hoofd rustiger en maak je je gedachten minder belangrijk. Soms zijn het kleine schreeuwertjes die met elkaar aan de haal gaan. En jij? Jij bent de waarnemer van dit alles.

Wil jij voor jezelf deze verandering?
Wil jij weer lef voelen om te gaan doen wat je ten diepste wenst?
Wil jij jezelf vrij voelen van jouw beperkende overtuigingen
Wil jij rust in je hoofd en meer energie?

Ik organiseer van 21 t/m 28 juni een gratis Zomer Challenge “Alleen je hoofd vindt er iets van”. Je kunt je nu aanmelden om jouw plekje te claimen! Een week lang onderdompelen in diepe inzichten en bevrijdende oefeningen.

Je gaat relaxed de zomer in om in vrijheid te ont-moeten!
Doe je mee? Schrijf je nu in:
https://www.tanjaverstappen.nl/challenge

Dan zie ik je op 21 juni, life online! Tot dan .

Geplaatst in