Blog je ware natuur

Wat is je ware natuur?

Vanmorgen toen ik opstond merkte ik het al op, onrust in mijn lichaam. Zo’n suizende sensatie. Gelukkig ben ik me er al een hele tijd van bewust dat dit als het ware door mijn lichaam wordt op gepikt. Dat het een energie is die “in de lucht hangt”. En hoe kan het ook anders in deze tijd van chaos waarin alles wat je leest onrust of zelfs angst oproept. Ook ik zie de polariteit toenemen. Mensen die ik spreek benoemen de felle discussies die er zijn over de huidige situatie, discussies die zelfs leiden tot conflict en tweedeling.

Of je nou voor of tegen wat dan ook bent, beide is een argument, een mening, een denkwijze. Deze komt voort uit jouw referentiekader wat zich door de jaren heen heeft gevormd. Het wordt voortdurend gevoed bijvoorbeeld vanuit cultuur, religie of juist het afzetten hiertegen. Je kan je afvragen of dit je ware natuur is?

Om een antwoord te vinden op deze vraag hoeven we alleen maar te kijken naar de natuur. Wat doet een boom? Een boom groeit, stevig geworteld in de aarde. Hij krijgt in de lente blaadjes en bloesem, de bloesem wordt vrucht. En dan in het najaar laat de boom weer los. De bladeren verkleuren en vallen uiteindelijk op de aarde waardoor deze vruchtbaar blijft. De vruchten vallen of worden geoogst en zijn weer voeding voor mens en dier. De boom met z’n kale takken wacht rustig af en rust uit in de winter. De sapstromen staan stil tot de zon weer wat warmer wordt. En wat vindt de boom hiervan? Niets. 

Deze nietsheid maakt dat wij ons zo fijn voelen in een bos. We laden weer op zeggen we dan. Maar eigenlijk gebeurt er iets anders. We ontladen eerder. De natuur neutraliseert. De natuur maakt met haar onvoorwaardelijke energie, die geen voorwaarden stelt, niets nodig heeft en er ook niets van vindt, dat wij ons kunnen ontspannen. Dat we even gewoon kunnen zijn. Dat we alles even laten.

Als je jezelf verbindt met de natuur in een stille meditatie zal je opmerken dat er een soort oplossen is. Een ervaren van deze nietsheid. Hierin is geen opinie, geen verkramping, geen angst of onzekerheid. Alleen het eindeloze NU en de overgave aan dit moment. Je kan dit ervaren tijdens een wandeling in het bos of op weidse platteland. Je hoeft er niet per se stil voor te gaan zitten. Als je je aandacht richt op je hart en deze focus vandaaruit de omgeving in laat stromen gebeurt het al.

Een één zijn met dat wat is, een samenvallen, versmelten en helemaal opgaan in deze ervaring. Geen verlangen meer naar het volgende moment. Dan ben je daar waar je ware natuur woont. Je ware natuur woont overal, heeft geen vaste verblijfplaats maar is overal thuis. Daar waar jij bent is jou thuis. Je ware natuur leven is thuis Zijn.

Richt daarom je zelfonderzoek op je referentiekader. Waar haak je in op een mening? Waar zit je vast in een overtuiging? Waar bestaat er nog goed of fout? En vind je van dit alles weer iets? Bewustwording hierover maakt dat je je identificatie met als deze vormen kan gaan transformeren naar je ware natuur. Als je jezelf realiseert dat alles, maar dan ook alles wat vorm is of heeft het ego is, en dat jouw ware natuur neutraal, allesomvattend en helder gewaarzijn is, dan doorzie je de illusie van het persoonlijk levensspel, doorzie je dat je je ego hier nodig hebt om überhaupt het leven vorm te kunnen geven, en doorzie je dat goed of fout dualiteit is en dat je ook zou kunnen spreken van variaties.

Je verhoogd je trillingsfrequentie of energie, hoe je dit ook noemen wilt. Je zal opmerken dat anderen die in een lagere energie zitten het prettig vinden om in je nabijheid te zijn. Je tilt ze als vanzelf mee op. Hier hoef je niets voor te doen, alleen maar te zijn. Sterker nog, alles wat je hieraan zou willen doen, of elke behoefte in jou te willen helpen of iets te willen betekenen verlaagd direct weer je trilling. Geef de ander de ruimte en gelegenheid zelf verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen proces. Wees slechts aanwezig in het NU. Dan leef je onvoorwaardelijke liefde die haar weerga niet kent.

Voel je jezelf onrustig zoals ik mezelf vanmorgen voelde? Verbind je met de natuur, maak een wandeling, ga lekker tegen een dikke boom aanstaan, wroet wat in de tuin. Wees de oorspronkelijke natuur die je bent.

Geplaatst in ,