Kun je bewust worden?
Hoe zou het zijn als je altijd in je meest natuurlijke zelf zou zijn? Het meest voor de hand liggende antwoord zal voor de meeste mensen zijn dat ze dit heel fijn zouden vinden, als dat toch kon. Maar wat is dat dan, je meest natuurlijke zelf?
In onze dagelijkse realiteit leven we in een wereld van dualiteit. En in deze wereld hebben we geleerd dat de dingen goed of fout zijn. Als klein kind al leerde je als je het ene deed vonden je ouders je lief, en als je het andere deed dan vonden ze je druk of vervelend. Op basis hiervan ging je gedrag ontwikkelen, overlevingsstrategieën. Ook ontstonden er op basis van deze ervaringen overtuigingen. Ideeën over jezelf die je bent gaan geloven zoals bijvoorbeeld:
- “Dat kan ik toch niet.”
- “Ik ben niet sportief genoeg.”
- “Als ik 10 kilo afval dan…”
- “Zo ben ik nou eenmaal.”
Deze overtuigingen kunnen je behoorlijk in de weg zitten. Zeker als dit samengaat met je overlevingsstrategieën en gedragspatronen. Een overlevingsstrategie kan zijn dat je lief blijft glimlachen tegen iemand die jou zojuist gekwetst heeft met een opmerking om conflict uit de weg te gaan. Een gedragspatroon kan zijn dat je wanneer iemand je wijst op een fout jij jezelf gaat verdedigen of in een slachtofferrol stapt waarin je de fout terug projecteert. En zo zijn er oneindig veel variaties te bedenken die we allemaal elke dag weer doen.
Welke labels hanteer jij?
We labelen ook de hele dag. We geven overal betekenis aan. Soms bewust maar over het algemeen onbewust. Binnen de taal hebben we afspraken gemaakt. We noemen een voorwerp waar je op kunt zitten collectief een stoel. Dat is een afspraak. Maar of het een fijne stoel is of een ongemakkelijke is aan jou. En hier zit de angel dan ook. Want dat wat jij ervan vindt is juist hetgeen wat maakt of je jezelf er goed of niet goed bij voelt.
Je kunt je dan afvragen of je bent wat je doet, of je bent wat je voelt, of je bent wat je denkt? Dat kan toch niet zo zijn. Je kunt toch niet iets zijn wat je kunt waarnemen of ervaren. Als je heel precies gaat kijken en je zou jezelf nog ergens mee willen identificeren als een soort houvast, dan zou je kunnen zeggen dat je dat bent wat zich bewust is van de ervaring, het gevoel of de gedachte. Het bewustzijn.
In feite kun je dus niet bewust worden. Want dat zou betekenen dat jij niet het bewustzijn zou zijn. Bewust zijn is een zijns staat die altijd is. Als je je identificatie zou willen verleggen van het ik of ego naar het vrije en open bewustzijn dan zou je een tijdje kunnen oefenen met het loslaten van je labels. Bijvoorbeeld:
- Er is fietsen in plaats van ik ben aan het fietsen en ik baal van het weer.
- Er is afwassen in plaats van ik ben aan het afwassen en dat vind ik een rotklusje.
- Er is….
Kijk mijn vlog!
Wie weet komt er ruimte voor nieuwe betekenissen. Ik nam er vanmorgen een filmpje over op tijdens het wandelen met Bo, onze hond.
Kijk <<HIER>> de video en abonneer je meteen op mijn kanaal.
Een goede week weer en tot de volgende inspiratie.