blog hoe dankbaar

Hoe dankbaar kun je zijn?

Hoe dankbaar kun je zijn als je ziet dat er elke week meer mensen bijkomen de inspiratiemail in hun mailbox ontvangen, mensen die doorklikken op mijn posts en website, mensen voor wie bewustwording in hun leven belangrijk is.  Deze dankbaarheid is wel iets om eens bij stil te staan.

Hoe gemakkelijk ga je voorbij aan de mooie en goede dingen in het leven?
Hoe vanzelfsprekend is het voor jou dat alles op rolletjes loopt?
Wat doet het met je als dit eens niet het geval is?

Wat we ons niet realiseren is dat 80% van de wereldpopulatie ver onder de armoedegrens leeft. Als je elke dag een maaltijd te eten hebt, je woont in een huis en je hebt de beschikking over schoon water dan behoor je tot de mensen die het “goed” hebben. En wat hebben wij allemaal nog meer? Veel meer…

Omdat er veel hele basic levensbehoeften voor ons vanzelfsprekend zijn hebben we ruimte in ons bestaan om onze innerlijke reis te verdiepen, om kennis te maken met wie we werkelijk zijn, en dit ook te ontdekken in anderen. Daarom is het goed om elke dag weer opnieuw jezelf te oefenen in dankbaarheid. Dankbaarheid is de meest krachtige resonantie om je op af te stemmen. Zonder dankbaarheid is jezelf gelukkig voelen helemaal niet mogelijk. Wanneer je dankbaar bent voor iets voel je jezelf blij worden, komt er een glimlach op je gezicht, je hart gaat open en je ontspant automatisch. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Maar wat nou als alles in je leven tegen zit?

  • Je hebt een burn out en helemaal geen energie om van de bank te komen
  • Je bent je baan kwijt en alleen maar druk met het vinden van een nieuwe
  • Je relatie is voorbij en je voelt je eenzaam, verdrietig en verlaten
  • Je zit midden in een verbouwing en de aannemer komt niet meer opdagen
  • Er valt onverwacht een heel hoge rekening op je deurmat en je spaargeld is op
  • Eén van je ouders is ernstig ziek en heeft jouw zorg en aandacht nodig

En zo kan ik nog veel meer dingen opnoemen die allemaal helemaal niet leuk zijn, en zeker geen reden om je dankbaar te voelen. En de minder leuke dingen blijven langskomen in ieders leven. Dan denk je “Houdt dit nou nooit eens op?”

Zonder deze minder leuke dingen zou je niet kunnen beseffen dat er ook leuke dingen zijn. Als je het duister niet kent, herken je het licht niet. Bovendien is er in de schaduw ook licht aanwezig, anders kon de schaduw niet bestaan. Het is een kwestie van het oefenen van dankbaarheid, een switch maken in je mindset. Waar gaat je aandacht naartoe.

Dankbaarheid beoefenen, elke dag.

Wanneer ik ga slapen dan benoem ik drie dingen van die dag waar ik dankbaar voor ben. Ik haal deze dingen terug in mijn geest, doorleef het weer en voel hoe blij ik er van ben. Dat kunnen hele eenvoudige dingen zijn. Zo kreeg ik gisteren van een druivenboer een dikke tros druiven. Hij plukte meteen een hele tros sappige, grote Muskaatdruiven. “Moet je eens proeven” zei hij. In de hete zon was hij voor zijn planten aan het zorgen. Bijna oogsttijd. In de supermarkt kun je deze druiven kopen voor 4 euro per kilo vertelde hij mij. Deze boer krijgt 6 cent. En toch zorgt hij elke dag weer met liefde voor zijn planten, plukt hij met de grootste zorgvuldigheid de trossen en is hij dankbaar voor de oogst. En ik was intens dankbaar dat ik mocht proeven. Bovendien mocht ik de hele tros meenemen naar huis. Elke druif die ik eet smaakt naar dankbaarheid en doet mij denken aan de boer op zijn land, met zijn rieten hoedje op zijn hoofd en lachrimpels op zijn tanige gezicht.

Als ik een whatsapp berichtje van mijn kinders krijg waarin ze even vragen hoe het met me is. Hoe dankbaar kan je zijn als je hierbij stil staat. Mijn kinderen hebben een druk leven. Kinderen, werk, sociale contacten, sport…Ik weet nog van mezelf toen ik dertig was hoe vol mijn agenda was. En dan toch even tussendoor zo’n vraag, even een moment waarin ik kan voelen dat er verbinding is, dat er aan me gedacht wordt. Hoe dankbaar kun je zijn? Het maakt mij blij en bewust van de liefdevolle relaties die ik heb.

Je wordt er “woest aantrekkelijk” van.

Lange tijd had ik een schriftje waarin ik in de vooravond even opschreef hoe mijn dag was. Als snel ontdekte ik dat wanneer ik de fijne dingen opschreef, ik me ook fijn ging voelen. Uiteindelijk is dankbaarheid een staat van zijn geworden. Want er zijn ook dagen die zo voorbij gaan, dagen waarop er ogenschijnlijk niets bijzonders gebeurt. De kunst is om ook dan die dankbaarheid te ervaren. Je kunt ook dankbaar zijn voor een gewone dag.

Uiteindelijk ontdek je dat je zelfs dankbaar kunt zijn voor de niet fijne dingen van het leven. In de schaduwen het licht mogen ontdekken zijn processen om intens dankbaar voor te zijn. Jezelf te bevrijden van hardnekkige patronen en overtuigingen, doorzien dat jij je conditioneringen niet bent. Dat maakt je blij, dat maakt je vrij. Zo cultiveer je als het ware een positieve levenshouding die je in een hogere frequentie steeds verder optilt naar deze vrijheid. Je verliest geen energie meer aan piekeren, aan blijven hangen in ellende. Je krijgt juist energie als je doorziet dat deze zwaarte je naar het lichte brengt.
Bovendien word je hier “woest aantrekkelijk” van. Dankbaarheid gaat in je hele systeem zitten. Elke cel vult zich ermee, je gaat dankbaarheid uitstralen. Daarmee trek je blijheid en lichtheid aan. Je zult merken dat mensen het fijn vinden om in je nabijheid te zijn en eigenlijk hoef je daarvoor verder niets te doen. Hoe geweldig is dat?

Ik wil niet zomaar voorbijgaan aan alle heftige omstandigheden waarin mensen op dit moment leven. Ook ik zie de ellende in de wereld. Maar ik zie ook dat de dankbaarheid die ik voel en die ik uitstraal en de vriendelijkheid die hieruit voortkomt een groot helend effect heeft op de mensen om mij heen die het zwaar hebben. En dat is iets wat ik moeiteloos te geven heb, elke dag weer opnieuw.

Ik wens je een week vol dankbaarheid toe.

P.s. en ik ben heel dankbaar dat ik dinsdag mag starten met een supertoffe groep mensen die deel gaan nemen aan het programma “Jij en je Liefde(s)”. Nieuwsgierig wat dit allemaal weer brengen gaat.

Wil jij er nog bij zijn? Er zijn nog een paar plekjes vrij, dus inschrijven kan nog net.

https://tanjaverstappen.nl/online-programma-jij-en-je-liefde/

Geplaatst in