kracht-van-intentie

De kracht van intentie

Er wordt veel geschreven over gedachtekracht, manifesteren en de wet van aantrekking. Als je hiermee aan de slag gaat is het de moeite waard om te onderzoeken vanuit welke intentie je dit doet. Vaak zit er een behoefte onder. Als ik maar eens…dan… Het invullen van de puntjes kan iedereen en doet iedereen ook wel eens. Als je precies gaat kijken zie je dat het als/dan principe op de toekomst geprojecteerd is, en de puntjes beschrijven iets wat niet is, wat een wens is. Impliciet zeg je hiermee tegen jezelf dat je “nu” niet helemaal gelukkig bent want je mist iets. Je duwt geluk vooruit de toekomst in, en of je daar ooit aankomt is maar de vraag.

Intenties hebben de meeste kracht als ze in het nu uitgezet worden. De formulering wijst eerder naar een staat van zijn dan naar de invulling van een behoefte. Wanneer nog niet doorzien is dat het eeuwigdurende Nu onveranderlijk is, maar is zoals het is, dan kan het helpend zijn om een intentie uit te zetten. Langzaamaan zal de intentie “ik ben gelukkig” veranderen in “er is gelukkig zijn”. De intentie verschuift hiermee van het persoonlijke, ik-gerichte denken naar het onpersoonlijke, oneindige bewustzijn. Hetgeen waar je jezelf mee identificeert verruimt zich.

Dit begint altijd wel bij “ik ben”. Het onderzoeken van dit “ik ben” haalt veel onbewust gevoelde emoties en overtuigingen naar boven.  Deze hebben we opgedaan in ons leven door ervaringen die we in beeld en geluid hebben opgeslagen in ons systeem. Hierdoor is een referentiekader ontstaan dat tot op celniveau zit opgeslagen. We noemen dat ook wel ons pijnlichaam. Vanuit dit pijnlichaam stralen we onbewust onze overtuigingen uit en manifesteren op deze manier onze werkelijkheid. Een werkelijkheid die moeilijk toetsbaar is bij een ander omdat er geen enkel referentiekader hetzelfde is. Daarom vullen we vaak alvast maar in voor de ander. Hoe vaak belemmer je jezelf door je af te vragen wat een ander wel niet over je zal denken als je doet wat je doet? Dit gaat nog verder door dit ook te bedenken, “hij zal wel denken dat ik gek ben, hij zal wel niet met mij om willen gaan hierom, ik ben niet goed genoeg, etc.” En wat denk je dan dat er in werkelijkheid gebeurt? 

We kunnen door middel van nieuwe gedachten en positieve ervaringen komen tot nieuw gedrag. Gedrag is de veruiterlijking van gevoel. Vaak voortkomend uit het idee niet goed genoeg te zijn, bedacht dat anderen dit bedenken. Wanneer je open en kwetsbaar durft te zijn word je rustig en krachtig. Er is tenslotte niets meer te verbergen. Dit wil niet zeggen dat er geen negatieve gedachten meer mogen zijn, dat alle gedrag in ene voorbeeldig moet zijn. Er is echter geen persoonlijk waardeoordeel meer over als de overtuiging dat anderen hier iets over vinden is weggevallen.

“Care about what other people think and you will always be their prisoner.” Lao Tzu

Jij als persoon bent een bij elkaar geraapte hoeveelheid ideeën die anderen in jouw leven over je hebben gehad, op je hebben geprojecteerd en jij bent deze gaan geloven. Jij als persoon bent daarmee geworden tot een persoonlijk geloofssysteem. Energie is echter neutraal, deze wordt door onze intentie gestuurd. Wanneer je dit helder hebt snap je wellicht hoe je met je eigen intentie en gedachte je leven kunt sturen en kunt komen tot je eigen authentieke zelf, los van oude en beperkende overtuigingen.

Geplaatst in