header vlog ochtendroutine

3 tips voor het succes van jouw ochtendroutine

Een ochtendroutine is het starten van je dag op een vooraf bepaalde manier. Ben jij iemand die ’s morgens wakker schrikt van de wekker, nog een keertje (of 5 misschien) op de snoozeknop drukt? Is het lastig om op gang te komen? Of ren jij de douche in om ondertussen je koffieautomaat op te laten warmen om vervolgens je deur uit te snellen naar je werk?

Hoe belangrijk vind jij jezelf eigenlijk?

Een ochtendroutine kun je zien als zelfzorg. Zorgen dat het met jezelf goed gaat. Dat klinkt egoïstisch maar dat is het vooral niet. Want hoe kun jij nou goed zijn voor anderen als je het niet voor jezelf bent? Hoe weet jij wat goed is überhaupt, als je het jezelf niet geeft?

Elke dag in een rustig ritme beginnen geeft rust en ruimte wat zich doorzet in je hele verdere dag. Sta er eerder voor op. Nu hoor ik je denken “maar ik slaap al zo slecht en veel te kort”, of “ik heb veel te veel te doen om het ’s morgens rustig aan te doen”. En daar gaat het nu dus juist over.

Je bent zo druk omdat je waarschijnlijk veel te veel hooi op je vork neemt. Je bent daardoor ook druk in je hoofd met van alles onthouden en bedenken dat je daardoor geen ruimte over hebt voor goede ideeën hoe dingen anders te gaan doen. Je loopt over en ploft ’s avonds doodmoe en helemaal leeggezogen op de bank neer.

Een ochtendroutine gaat je energie geven, gaat je helderheid opleveren.

Ik zal met je delen wat mijn ochtendroutine is.

Omdat ik ondertussen getraind ben in goed slapen word ik zonder wekker wakker. Ik blijf bewust uit alle gedachten die opkomen maar laat ze alleen maar langskomen in een meditatie.
Na een kwartier sta ik op en ga ik zitten mijn mijn journal om mijn dagelijkse Morning Pages te schrijven. Maximaal 3 bladzijdes handgeschreven tekst over wat er maar in me opkomt. Zonder terughoudendheid. Dat mogen wensen zijn maar ook frustraties. Dat mag ook niets zijn en dan schrijf ik dat op. Zo begint mijn dag schoon en is mijn creatieproces al opgestart.

Ik drink een kop Bulletproof koffie. Dat is verse bonenkoffie met een lepeltje roomboter en een lepeltje MCT olie. Omdat ik vanaf mijn avondmaaltijd niets meer gegeten heb kan ik met 2 van deze kopjes koffie mijn ontbijt uitstellen tot lunchtijd of zelfs later. Dit heeft een enorm vitaliserend effect waarover ik in een andere blog nog wel eens meer zal schrijven.
Dan is het tijd om de dieren aandacht te geven en een eerste wandeling te maken tijdens de opkomende zon en het licht en de zuurstof in mijn systeem binnen te laten komen.
Na deze wandeling kan mijn “werkdag” beginnen. Ik zet dat tussen quotes omdat ik werken niet als zodanig ervaar omdat ik precies dat doe wat vanuit mijn essentie de bedoeling is.

De dag vanuit stilte beginnen

En dat ik dat zo ervaar heb ik te danken aan mijn ochtendroutine. Jarenlang heb ik Falun Gong gedaan als allereerste in de ochtend. Toen stond ik nog eerder op. Dat doe ik nu af en toe omdat het me nog steeds goed doet. De noodzaak is er echter niet meer omdat de basis onder mijn bestaan rust en ontspanning is, stilte en leegte waarin zonder terughoudendheid mag opkomen wat wil. Daarin voel ik geen weerstand tegen de dingen die we gebruikelijk als onprettig bestempelen. Dit onderscheid bestaat eigenlijk niet meer in mijn leven.

Ik inspireer je graag met mijn gewoontes, ze hebben me een succesvol leven opgeleverd waarin ik elke dag opnieuw een diepe dankbaarheid ervaar voor wat er allemaal is. Over dit onderwerp neem ik één dezer dagen een video op. Check regelmatig mijn kanaal en abonneer jezelf als je wil zien wat ik daar publiceer ter inspiratie voor een bewust leven.

Geplaatst in ,