uitstelgedrag

Het Leven Wacht Niet!

“Ja, dat moet ik wel gaan doen” en andere subtiele uitingen van uitstelgedrag.

In ons dagelijks leven klinken ze vaak: die beroemde zinnetjes “Ja, dat ga ik doen” of “Dat moet ik zeker gaan doen.” Maar wat gebeurt er als de dagen voorbijgaan en we deze taken, lastige gesprekken, projecten of beslissingen blijven uitstellen? Wat drijft ons om dingen voor ons uit te schuiven?

Uitstelgedrag lijkt een alomtegenwoordige gewoonte te zijn geworden, en het verhindert ons vaak om vooruitgang te boeken in ons ondernemerschap en in het leven in het algemeen. Waarom doen we dit? Wat is de diepere oorzaak?

De Angst voor Falen en Onzekerheid

Een van de belangrijkste oorzaken achter uitstelgedrag is angst. Angst voor falen, angst om niet aan de verwachtingen te voldoen die wij bedenken dat anderen hebben, en de angst voor kritiek kunnen ons verlammen. Het is super menselijk om deze angsten te ervaren, maar als ze ons verhinderen om in beweging te blijven en actie te ondernemen, beperken ze ons aanzienlijk.

De Wens naar Perfectie

Perfectionisme is een andere boosdoener. We willen vaak pas handelen als alles perfect is. Maar hier ligt de valkuil: perfectionisme is een illusie. Streven naar perfectie kan ons vastzetten in een eindeloze cyclus van nog maar weer eens googlen en onderzoeken, finetunen en heroverwegen.

Prioriteiten stellen en Focus

Soms stellen we dingen uit omdat we simpelweg niet weten waar te beginnen. De overvloed aan todo’s en verantwoordelijkheden maakt het moeilijk om prioriteiten te stellen. Als gevolg daarvan wordt uitstelgedrag een gewoonte. Het excuus “ik ben te druk” is eigenlijk een uitvlucht om de onderliggende oorzaak niet aan te kijken.

Hoe Doorbreken We de Cyclus van Uitstelgedrag?

  1. Erken de Angst en Onzekerheid: De eerste stap is om te erkennen dat angst en onzekerheid een rol spelen in ons uitstelgedrag. Dit bewustzijn stelt ons in staat om hiermee om te gaan, en te zien dat in de angst een mogelijkheid tot groei zit.
  2. Loslaten van Perfectie: We kunnen veel beter inzien dat perfectie een onbereikbare standaard is. Het is prima om goed genoeg te zijn, en fouten maken is een natuurlijk onderdeel van leren. Eigenlijk bestaan fouten niet maar zijn het variaties van manieren waarop iets gaat.
  3. Stel Duidelijke Prioriteiten: Door duidelijke doelen en prioriteiten te stellen, kunnen we ons richten op wat echt belangrijk is. Dit helpt om de chaos te verminderen en de focus te vergroten. Schrijf het op dan kan het uit je hoofd, en jij ook. Een rustig hoofd geeft ruimte voor inspiratie en energie voor focus.
  4. Onderneem Actie: Uiteindelijk is het in beweging komen tot actie de sleutel tot het laten oplossen van uitstelgedrag. Begin klein, maar begin. Met elke stap die je zet, win je vertrouwen en komt er meer ruimte voor flow en productiviteit.

Het leven wacht niet.

Uitstelgedrag belemmert onze groei en ons succes. Onderzoek de angst en onzekerheid achter jouw excuses om iets nog niet te doen of besluiten. Sta eens even stil en wees aanwezig bij deze angst, zonder dat deze op hoeft te houden. Het is oud, je hebt dit al heel lang geleden opgelopen. Jouw huidige uitstelgedrag is een patroon wat je hebt ontwikkeld om deze angst niet te hoeven voelen. Dit stil zijn en even niet bewegen creëert ruimte in je hoofd waardoor je zicht weer helder wordt, en je precies kunt zien wat je te doen hebt.

Bovendien ga je ervaren dat je deze oude angsten en onzekerheden je slechts triggeren in het huidige moment. Ga ze aan en ervaar dat je tot veel meer in staat bent dan je nu denkt.

Alleen door de stilte en je zelfonderzoek een tijdje centraal te stellen kunnen we de vrijheid en flow vinden die we zoeken.

Ik nodig je uit om te delen hoe jij uitstelgedrag ervaart en welke stappen jij neemt om dit te overwinnen. Mail me jouw verhaal zodat je er anderen mee kunt inspireren.

Geplaatst in