yogasatsang-blog

Yoga Satsang

Voor mij is yoga niet zomaar wat lichamelijke oefeningen doen. In mijn lessen maak ik gebruik van uiteenlopende yoga vormen afhankelijk van wat ik voel wat nodig is voor de deelnemers aan de les. De ene keer zijn dat meer yang oefeningen die inspannender zijn, de andere keer heeft de les een meer yin karakter met zachtere oefeningen.

Naast de fysieke voordelen van yoga beoefenen zijn er tal van effecten die het welzijn van de mens bevorderen. Uiteindelijk is yoga van oorsprong bedoelt om het lichaam en de geest klaar te maken om in diepe meditatie te kunnen gaan en verlichting te ervaren.

Tijdens de oefeningen en de nawerking ervan kun je van alles ervaren. Je komt lekkerder in je vel te zitten, er ontstaat ruimte en soepelheid en je kunt de energie die door je lichaam stroomt opmerken. Je lichaam warmt op of verfrist, het reinigt zichzelf en wordt blij. 

Door de soms ingewikkelde en grensverleggende oefeningen kan je geest in opstand komen. Verzet van je “ikje”. Door aanwezig te zijn in de houding leer je jezelf om aanwezig te zijn bij het oncomfortabele. Ook kun je opmerken dat je “ikje” aan de haal gaat met allerlei gedachtes en verzet als je aan de grens van je kunnen komt. Hier is bewustzijn over. Je kunt jezelf dan afvragen wie je bent, het “ikje” of het veel grotere en ruimere bewustzijn. Uiteraard blijft het belangrijk om je fysieke grenzen te respecteren. Maar door niet in te gaan op je verzet en te ontspannen in de houding blijk je veel meer te kunnen dan je dacht.

Na inspanning gaat de diepte van ontspanning veel verder. Je geest is verstild waardoor een helderheid ontstaat. Daardoor val je niet in slaap tijdens de eindontspanning. De stilte en leegte, de nietsheid kun je veel beter ervaren. Deze nietsheid is er altijd. Deze leegte wordt door de dag heen voortdurend gevuld met denken, voelen, handelen. Dit komt op in de leegte en valt er ook weer in weg. Zo kan je ontdekken dat deze nietsheid de basis is van het leven. De begrenzing van het fysieke lichaam lost hierin op, je bewustzijn is in staat zich uit te breiden, je “ikje” kan hierin oplossen. Vrede en vreugde krijgen de ruimte zich te manifesteren als vorm in deze nietsheid, er zit niets meer tussen.

Wanneer de eindontspanning overgaat in zittende meditatie kun je opmerken dat het lichaam en de geest reageert op de impuls om tot zit te komen. Door de les af te sluiten met een zittende meditatie ervaar je de helderheid, de wakkerheid en tegelijkertijd de diepte van Zijn, zonder plaatjes, zonder ideeën, zonder voorwaarden. Deze ervaring van vrijheid neem je mee in je dagelijks leven. Reacties die ik terug hoor zijn:

“op mijn lesdag ervaar ik veel minder stress”

“alles lijkt lichter na de les”

“ik heb veel minder behoefte om te praten na de les”

“ik krijg steeds meer zicht op mijn patronen”

In mijn lessen is alle ruimte voor gesprek. Vaak bij aanvang maar ook bij de afsluiting. Ik noem dat Satsang, samen Zijn in waarheid. In de open ruimte die ontstaat als alle “ikjes” wegvallen stromen de woorden die nodig zijn vanzelf. Tijdens de oefeningen hoor ik mezelf vaak ervaringen benoemen die op te merken zijn. Vertaling hiervan naar je dagelijks leven maakt dat je dit met meer tevredenheid en acceptatie leeft.

Geplaatst in ,