blog verzet en vrijheid

Verzet en vrijheid, wat hebben ze met elkaar te maken?

Laatst in de Satsang, na een Falun Gong les die ik gaf aan een groep mensen die online vanuit hun eigen huis meededen, kwam er een reactie van een deelnemer die al meerdere keren aan de les had meegedaan.  Zijn reactie was: “Tanja, ik blijf in verzet komen bij deze les. Elke keer weer voel ik zowel fysiek als mentaal zoveel verzet. Dit is niks voor mij!”

Een mooie reactie om met elkaar te onderzoeken want deze man is natuurlijk niet de enige die dit tegenkomt. Sterker nog bijna iedereen komt verzet tegen wanneer je de stilte ingaat, en dan ook nog in houdingen of bewegingen waar je niks mee hebt. Bovendien een kwetsbare en eerlijke reactie want menigeen zou het niet uitspreken. Het getuigt van openheid en een intrinsieke motivatie om vrij te worden van verzet.

Falun Gong brengt op veel niveaus beweging. Energie gaat stromen, je interne kacheltje gaat aan, de stilte dient zich aan en daarin kan alles wat zich aandient zichtbaar worden. Je ego speelt op en de gedachtestroom, die er altijd is wordt opgemerkt. Zeker in de tweede set oefeningen waarin we gedurende langere tijd stilstaan in een houding, komen todo’s en boodschappenlijstjes omhoog, kunnen er dialogen in je hoofd opstarten van nog te voeren of al gevoerde gesprekken, kunnen je schouders pijnlijk verkrampt raken en sommige mensen worden zelfs misselijk omdat hun zonnevlecht actief wordt. Genoeg reden om in verzet te komen.

In de Satsang was mijn vraag: “Wie is het die in verzet komt?”

Vooraf aan de les of tijdens de oefeningen geeft ik vaak aan dat wanneer er zich gedachten aandienen je hier niet op in hoeft te gaan. Het zijn een soort van wolkjes die ook weer verder waaien. Ook kun je plotseling ergens jeuk krijgen. Daar gaat dan al je aandacht naar toe en normaal gesproken zou je gaan krabben. Ik vertel vaak dat het beter is om dit niet te doen. De energiestroom wordt dan verstoord omdat je uit de flow van de beweging gaat. Bovendien zijn het trucjes van je ego om je af te leiden van de diepe, oneindige stilte.

Verkramping in je lichaam wil je vertellen dat je daarbij aanwezig kan zijn, zodat het in je dagelijks leven ook gemakkelijker wordt om bij het oncomfortabele aanwezig te zijn.

Hieruit is al op te maken wie het is die in verzet komt, het ego. Het ego wil van ongemak naar gemak wat volkomen natuurlijk is. Op de vraag waar het verzet plaatsvindt kan je zeggen, overal. Er is een lichamelijk ongemak wat wordt opgemerkt, of er is een stilte die ongemakkelijk aanvoelt, er starten allerlei gedachten op die ongewenst zijn want het hoort toch stil te zijn in deze oefeningen, er worden emoties gevoeld die vrij kunnen komen die direct mentaal gelabeld worden, het duurt allemaal te lang vindt de mind en er ontstaat ongeduld. Kortom, het lijkt wel het dagelijks leven. In het dagelijks leven rennen we vaak maar door waardoor we veel van dit alles niet opmerken. Pas als we een beetje tot stilstand komen, in de avond of het weekend merken we de verkramping in ons lichaam en denken vaak pas op. We zijn de hele dag druk met er vooral van alles van vinden, van alles. Dit alleen al kost zoveel energie.

Wat heeft dit met vrijheid te maken zou je zeggen. Ogenschijnlijk niets. Toch is al dit verzet een ingang naar vrijheid. Voor mij is werkelijke vrijheid een innerlijke vrijheid. Vrij zijn van gehechtheden en angsten. Verzet is het uit de weg gaan van gehechtheden en angsten, ze toedekken als het ware. We hebben geleerd dat zogenaamde zekerheden te vinden zijn in het hebben van materie, relaties, werk, etc. We hebben ook geleerd om patronen en mechanismes te ontwikkelen om geen angst te hoeven voelen. Vrij logisch allemaal.

Wanneer je op zoek gaat naar wie je werkelijk bent dan kan je verzet gebruiken. Het biedt je een kans om het verzet vrij te maken door het er te laten zijn, er niets van te vinden. Je kan dan ontdekken dat wie jij werkelijk bent het bewustzijn is wat haar licht schijnt op het verzet en alles wat daarbij komt kijken. Het verzet komt op en verdwijnt ook weer. Zo ook met angst die vrij kan komen wanneer je het verzet hebt opgegeven. Ook hier is bewustzijn over. Ben je dan de angst, de gedachten over de angst, het verzet om de angst niet te voelen? Of ben je dat wat zich bewust is van dit alles? 

Wanneer je steeds vaker dit onderzoek doet dan lossen alle gehechtheden, angsten en redenen voor verzet op, simpelweg omdat ze er mogen zijn en er geen oordelen meer over is. Ze kunnen een zucht van verlichting slaken en jij realiseert je steeds vaker dat je het oneindige bewustzijn bent wat leven geeft aan alle deze verschijningsvormen, ongescheiden ÉÉN! VRIJ!

Geplaatst in