retraite

Heelheid in stilte, het nut van een retraite

Als je nog nooit een retraite hebt gedaan dan kan de drempel om dit te gaan doen best groot zijn. Waar begin je aan, wat kom je tegen, maar vooral waarom zou je een retraite doen?

In de waan van alledag is het niet altijd gemakkelijk om bij jezelf te blijven. Je wordt als het ware in de waan gezogen. Altijd maar druk, doorrennen van de ene naar de volgende prestatie. Soms kleine zoals die goed gelukte selfie voor Instagram, dan weer een grote zoals bijvoorbeeld het afronden van dat projectplan. Waarom je de dingen doet die je doet weet je vaak niet eens. En hierin ben je niet uniek. Er is altijd iets van verlangen aanwezig, een diepgevoelde behoefte naar rust, vrede, vrijheid. In retraite geef je gehoor aan dit verlangen.

Wanneer je een retraite gaat doen kom je krakend en piepend tot stilstand. Je stopt als het ware even met alles. Je komt eerst eens op adem. In de stilte die ontstaat maak je ruimte om te kijken. Te kijken naar dat wat gezien wil worden, wat zich als het ware als vanzelf aandient.

In een begeleide retraite wordt dit stille, open kijken ondersteund door diverse oefeningen zoals geleide meditaties, yoga, muziek of klank. Dit kan van alles zijn. Deze oefeningen bevorderen de ontspanning en werken energetisch tot een diep niveau door. Hierdoor kunnen diepgewortelde overtuigingen en patronen loskomen en zichtbaar worden. Je hoeft hier niets mee. In een retraite is er alleen een kijken en een laten. Er ontstaan als vanzelf gedachten en woorden om dat wat zichtbaar wordt te duiden. Het is een geleidelijk proces. In dit proces ontstaat steeds meer helderheid waardoor het zicht steeds scherper wordt. 

Een retraite duurt vaak meer dagen. Eén van de retraites die ik geef duurt 9 dagen. Het is een deels begeleide retraite en deels doe je deze gewoon thuis, in je eigen tempo en je eigen dagstructuur. Je bepaalt zelf hoe diep je gaat. De intentie om mee te doen en deelnemen aan de avondsessies zal je ongetwijfeld veel helderheid opleveren.  In deze 9 dagen ga je steeds dieper bij jezelf naar binnen, zal het steeds stiller en ruimer worden. In de openheid die zich manifesteert is een één zijn te ervaren, een heel zijn. De illusie van het leven in dualiteit kan worden doorzien, een never ending soapserie waarin we allemaal erg goede acteurs zijn, “goede tijden, slechte tijden”. Tijdens de avondsessie krijg je wegwijzers zodat je dat wat doorzien is ook in het alledaagse terug kunt gaan zien. Je wordt uitgenodigd om te delen wat je tegenkomt. En je zult ontdekken dat je allemaal hetzelfde tegenkomt, ieder binnen zijn eigen context of verhaal.

In een retraite streef je geen doel na. Bewustwording is een gevolg van open aanwezig zijn in de “stille” ruimte. Het is gehoor geven aan een subtiele roep om eens voor even te stoppen, te zien en te voelen, te ontdekken of je het leven leeft dat je leven wil. Veranderingen in je leven zullen zo vanuit vrijheid vorm kunnen krijgen. Want in essentie ben jij vrij!

Geplaatst in ,