vaderdagblog

Vaderdag

Het is Vaderdag vandaag. Elk jaar weer vieren we vlak voor de zomer begint dat we een vader hebben. Een belangrijke persoon in ons leven, op welke manier dan ook. Hoe jouw leven loopt wordt voor een belangrijk deel bepaalt door de rol en plek die jouw vader heeft in jouw leven. Hoe was jouw relatie met je vader?

De mijne was allerminst gemakkelijk. Om te doorgronden wat deze relatie voor mij heeft betekent heb ik veel gehad aan het boek “De Fontein” van Els van Steijn. Zij is dé expert op het gebied van familiesystemen in Nederland. Zij zegt: “je bent voor 50% je moeder en voor 50% je vader. Als je van hen iets niet accepteert of verdraagt dan ontken je meteen een deel van jezelf. Dit heeft gevolgen voor hoe jij met mensen en situaties, maar vooral met jezelf omgaat.”

De oorsprong van mijn vader
Mijn vader was kind in een gezin van 5 jongens en 2 meiden. Mijn oma was altijd ziek, ze had een wond aan haar been die haar hele leven open is geweest. Zwaar overgewicht door het inactieve leven maakte haar onzeker. Mijn vader heeft zijn hele jeugd als enige van de kinderen voor haar en het huishouden gezorgd. Hij droeg haar op handen en niets was ooit te veel. Na haar dood heeft hij de rest van zijn leven diepe rouw gevoeld. Ook kwam na haar dood boven water dat zij een buitenechtelijk kind had, een halfbroer waarvan zij afstand had gedaan. Niemand wist hiervan, een diep bewaard geheim. Het was een grote schok voor mijn vader om dit te ontdekken. Bij de eerste ontmoeting zagen wij allemaal hoeveel hij op mijn vader en zijn broers leek.

Mijn vader heeft zijn plek in het leven nooit kunnen vinden. Diepe frustraties, depressies, verbale agressie en alcoholverslaving waren de hoofdbestanddelen van zijn leven. Eigenlijk wilde hij niet leven. Hoe hij zijn liefde voor mijn moeder moest tonen wist hij niet. Bovendien kon zij het natuurlijk nooit “winnen” van mijn oma.

Er waren wel momenten die fantastisch waren. Mijn ouders ondernamen van alles met ons tijdens vakanties en vrije dagen. Toch zei mijn vader tegen me toen ik 11 jaar was dat hij ons, zijn 2 dochters nooit had gewild. Ik had toen werkelijk geen idee wat hij precies bedoelde maar de afwijzing en het er helemaal niet mogen zijn deed toen zijn intrede in mijn leven. Ik ontwikkelde patronen van pleasen, aanpassen, op m’n tenen lopen voor de lieve vrede in huis en sterk conflict-vermijdend gedrag. Over wat dit allemaal teweeg heeft gebracht in mijn leven kan ik wel een Netflixserie maken 😉

En wat deed dit met mij?
Helder is dat er in mij een enorme boosheid naar mijn vader groeide, en een diepe teleurstelling en in de steekgelaten gevoel naar mijn moeder. Daarbovenop het door mijn genen gedragen grote geheim van mijn oma waarin schuldgevoel een hoofdrol kreeg. Dit pakketje alleen al is genoeg om de rest van je leven druk mee te zijn om te ontrafelen.

Ik vond een heel directe tool in een visualisatie. Die deed ik lange tijd elke dag. Elke dag zette ik mijn vader en moeder achter mij neer. Ze hebben ieder een hand op mijn schouder en ze houden elkaars hand vast. Ze lachen en zijn gelukkig. Ze zijn trots op mij en moedigen mij aan om te doen wat ik voel dat ik moet doen. Er is 100% acceptatie over en weer van alle eigenschappen en kenmerken. Zij zijn mijn ouders en wat van hen is laat ik bij hen. Ik kijk naar dat deel van wat van mij is, daar ben ik verantwoordelijk voor.
Dit heeft doorgewerkt in mijn hele bestaan. Het maakt mij krachtig en eigenmachtig. Het geeft ruimte aan wie ik ben, en daardoor meteen ook aan iedereen om mij heen. Ik zie de uitwerking ervan op mijn eigen kinderen en kleinkinderen. Het maakt mij intens gelukkig dat er zoveel liefde is voor iedereen in mijn bloedlijn en dat iedereen daarin zijn eigen plek heeft. Ik neem niets meer over en los niets meer op. Ik schiet niet meer in “doen” maar blijf bij het “laten”. En tegelijk is er zo’n intense verbinding.

Voel jij dat er nog wat helderheid mag komen in hoe jouw systeem werkt, hoe je je gedragspatronen, overtuigingen en meningen kunt gaan herzien? Deze helderheid kun je vinden in mijn programma aanbod en begeleidingstrajecten. Plan op mijn website een gratis kennismakingsgesprek in om te voelen of dit voor jou past.

Ik spreek je graag!

Geplaatst in